lean@home – Eva skapar flyt i hemmet

lean@homeVad har japanen Sakichi Toyoda att göra med en småbarnsfamilj i södra Stockholm? Kan du din Toyota så vet du: lean. Bilindustrin, tjänsteföretag, sjukhus – otaliga företag har genomgått en förändring och effektivisering med hjälp av lean. Nu är det dags för hemmet och Eva Jarlsdotter är en pionjär med företaget lean@home.
Lean handlar i korthet om att fokusera på det som är värdeskapande, att få flyt och reducera slöseriet. Med boken Från frustration till Flow med lean@home har Eva applicerat lean-filosofin i hemmet. Hon började hemma hos sig själv fick snabbt se resultat.

– Den primära målgruppen är framförallt familjer med barn från förskoleålder upp till tonårsperioden – där får konceptet mest hävstång – de allra flesta hushåll har upplevd, eller reell brist på tid, pengar och den ändliga resurs som vår miljö utgör, säger Eva.

Mer än en bok
Efter lanseringen av konceptet i september 2013 i Sverige och december 2013 i Nordamerika har miljontals nåtts av budskapet kring lean@home genom boken, olika bloggar och exponering i media. Boken har toppat försäljningslistor och är en av de mest utlånade fackböckerna på många biblioteket.

– När nu många hem har börjat införa lean finns det en efterfrågan på produkter, särskilt visualiseringstavlor. Jag har därför tillsammans med origamimästare Norio Torimoto utvecklat en prototyp för en så kallad KanBan-tavla inspirerad av origami. Dessutom har jag tagit fram ett förslag på app som är kopplad till sociala medier.

Stödet från Start-Up Stockholm
– Utan den värdefulla strategiska input som jag har fått från innovationsrådgivaren på Start-Up Stockholm är frågan om jag hade vågat ta steget att förverkliga idén med lean@home. Hade jag inte haft detta strategiska bollplank hade jag nog nöjt mig med boken och föreläsningarna, jag hade definierat mig själv som författare och rådgivare, men nu har jag modet att fullt ut skapa mer värde och bli entreprenör med tydlig social impact.

– Om det här blir ett framgångsrikt företag, vilket jag personligen är övertygad om, delar jag den framgången med Start-Up Stockholm.