Tactsense – blind flöjtist spelade med Kungliga Filharmonikerna

Wu Jing280 miljoner människor är gravt synskadade i världen och de flesta längtar efter att tillgodogöra sitt fritidsintresse på ett lättare, mer tillgängligt sätt. Med Tactsense, än så länge som prototyp, kan man läsa av instruktioner från en seende instruktör, i form av ett rörelsemönster som uppkommer som en mycket distinkt och detaljerad taktil spegelbild av mönstret under foten.

Wu Jing, en blind professionell flöjtspelare
Idén med Tactsense dök upp i samband med att Wu Jing, en blind professionell flöjtspelare, berättade om sin dröm att kunna spela, inte som solist, men som en del av en orkester – något som inte vore möjligt innan vi utvecklade tekniken, säger Ric Wasserman projektledare.

Wu Jing, uppträdde 23 maj 2016 med Kungliga Filharmonkerna på Konserthuset i Stockholm inför 3 000 personer med hjälp av tekniken.

Söker patent på Tactsense teknik
Tekniken kan tillämpas inte bara för synskadade musiker utan även för synskadade och döv-blinda med andra intressen som tai chi, yoga och dans. Men det går även att läsa med denna teknik.

Ett samarbete med Synskadades Riksförbund med att ta fram en testgrupp av synskadade människor i olika ålder, kön och intressen för att testa prototypen har påbörjats för att kunna säkerställa formen för den mest marknadsmässiga slutprodukten säger Ric. Och vi har även sökt patent för Tactsense-tekniken.

Den största utmaningen med projektet har varit att skapa ett helhetssystem som är både snabbt i överföringstid från signalkällan (nästa realtid) till mottagaren, men även användarvänlig och 100 procent tillförlitligt under förfarandet.

Sök stöd
Start-Up Stockholm har varit oumbärlig för oss på många sätt. Dels med de kostnadsfria seminarier de erbjuder i både juridik och marknadsföring, samt de mycket kompetenta och erfarna rådgivarna som har stöttat oss under mer än ett års tid.

Avslutningsvis säger Ric Wasserman till dig som har ett nystartat företag; du ska ha en idé och ett brinnande intresse – sök alla medel och stöd för att få den att se dagens ljus.