#upnrunningsthlm: Inger Boman, Look for skill 

En digital plattform för kreatörer som öppnar för internationalisering

Ett utannonserat jobb var upprinnelsen till idén om en webbportal för kulturella och kreativa tjänster i Europa. Inger Boman saknade arbetslivet efter pensioneringen, när hon såg annonsen om att coacha en grupp inom de kulturella och kreativa näringarna (KKN) för att öka deras affärsmöjligheter, kände hon att hon hade hittat rätt utmaning att anta. Läs hennes egna ord om att se en lucka i marknaden, konceptualisera och verkställa en idé med målet att hjälpa fler kreatörer att marknadsföra och nå ut. 

Jag började sätta mig in i området och fann att flera miljoner är verksamma inom KKN, till största delen enmansföretagare och att många inte har en egen hemsida. Idag är det nästan ett ”måste” att vara närvarande på webben. Så jag undrade – varför har inte alla en hemsida? Är det för resurskrävande att skapa en hemsida och hålla den uppdaterad? Och lyckas de som har en hemsida nå ut? Hur enkelt är det för kunderna att hitta vad de behöver? Och finns rätt person för deras behov på webben? Jag kom till slutsatsen att en plattform för kulturella och kreativa tjänster i Europa var en lösning. För att göra en lång historia kort – jag fick inte jobbet jag sökte, men jag intresserade mina döttrar för tanken på att skapa en sådan mötesplats.

För två år sedan var storyboard och design klar och jag tyckte att vi kommit till vägs ände. I det skedet kontaktade jag Start-Up Stockholm och det positiva bemötande jag fick från Patrik Lindström och Janne Lundqvist gjorde att vi gick vidare. De trodde på idén och jag fick den nödvändiga vitamininjektion, som jag så väl behövde! Genom Start-Up Stockholm fick jag också möjlighet till några entimmes konsultationer samt en förhandsgranskning av PRV angående registrerbarheten för namnet Look for skill. Detta stöd betydde mycket för projektet, som hela tiden varit av lågbudgetkaraktär – eget oavlönat arbete och lite egna tillskjutna pengar.

På hösten 2015 anlitade vi en programmerare i Polen, som är extremt duktig, men som gjort arbetet vid sidan av sitt ordinarie jobb. Det har därför tagit tid, men den 14 april 2017 lanserades äntligen plattformen Look for skill. Nu börjar det utmanande arbetet med att promota portalen. Finns det hopp för en viral spridning månne?

En drivkraft för mig under de här åren har varit att mångfalden av människors kunskaper och färdigheter på det kulturella och kreativa området i Europa ska kunna nyttjas och blomstra. Look for skill gör det möjligt att nå ut till en bred publik lokalt, nationellt och internationellt”, skriver Inger Boman, en av grundarna för den digitala plattformen Look for skill.

Läs mer om Look for skill och kostnadsfritt medlemskap >>

#upnrunningsthlm är Start-Up Stockholms inspirationskoncept som lyfter entreprenörer och startups som har tagit del av våra tjänster och berättar om hur de idag är med och driver sina idéer och Stockholm framåt.