Writelin – sätt din livshistoria på kartan

Cecilia Gruvberger WritelinTankarna på eget företagande och den digitala skriv- och arkiveringstjänsten Writelin började så smått ta form redan för tre år sedan när Cecilia Gruvberger fick ärva brev, gamla album och anteckningar efter sin pappa.

Vi vet i dag att redan vid tredje generationen försvinner mycket av kunskapen av det som har varit. Trots att vi tror att det lever vidare. — Själv har jag, som många andra, historier och berättelser som gått vidare i generationer. Kanske, fortsätter Cecilia, beror det på att det är svårt att få historierna och ödena på pränt som det inte lever vidare. Varför då inte samla allt digitalt och ta hjälp av den nya tekniken?

Cecilia Gruvberger är en relativt nybliven entreprenör men hon har redan hunnit nomineras till Stockholm Stads Innovationsstipendium 2015 och Venture Cup 2015. Cecilia är i grunden ekonom men efter 18 år inom bank och finans, senast som kapitalrådgivningschef, sa hon upp sig för att bli egenföretagare.

Affärsidén

Hos Writelin kommer man
enkelt igång med sitt skrivande genom olika stödfrågor. Möjlighet finns också att skriva utifrån kronologisk ordning eller helt fritt. Writelin samarbetar också med professionella skrivcoacher som kan bokas via hemsidan.

Gratis gästkonton skapas enkelt så att familj och vänner kan läsa livshistoria online, som pdf eller som inbunden bok. De kan också ta del av en livshistoria via sin mobil samt följa i berättarens fotspår med hjälp av Writelins kartapp, och när de passerar en markerad adress får de en notis om vad denna plats har haft för betydelse för berättaren.

– Min pappa bodde i London ett tag i sin ungdom. Med Writelin kan mina barn få en notis i mobilen när de åker till London så att de kan besöka adressen där deras morfar bodde, säger Cecilia.

Start-Up Stockholm gav oss möjligheter

Med hjälp från Start-Up Stockholm fick Writelin möjlighet att göra en stor omvärldsanalys för att hitta konkurrenter på marknaden. Och förutom detta och de praktiska frågorna är vår rådgivare fantastiskt kunnig och inspirerande säger Cecilia. Vi har fått tips på innovationstävlingar som Venture Cup och Stockholm Stads innovationsstipendium, vilka både blev succé för Writelin.

Writelins huvudmålgrupp är 55+, annars vänder sig digitala lösningar sig oftast till en yngre målgrupp men vi ser ett behov och en stor potential på den här marknaden fortsätter Cecilia. Även guidade stadsvandringar och hembygdsföreningar har visat intresse för vår kartapp..

De största utmaningarna just nu ligger i finansiering och att prioritera rätt utifrån kundernas behov och utifrån den budget som finns.
cecilia_gruvberger_writelin

Cecilias tips till dig som har ett nystartat företag

> Ge och ta hjälp från andra. Var generös så är andra generösa mot dig.
> Ta för dig. Visa att du finns och var stolt över dig själv och det du åstadkommer.
> Betala för de tjänster som du redan från början vet att du inte kommer att prioritera. Om du inte har gillat administration tidigare så kommer det troligtvis inte att bli din favoritsyssla som egenföretagare heller. Betala någon som hjälper dig med till exempel bokföringen.
> Belöna dig. Varför inte fira innan ett viktigt kundmöte, investeringsrunda eller innovationstävling? Det värsta som kan hända är att du firar dubbelt.

Positiv återkoppling från kunder är den största och roligaste belöningen, avslutar Cecilia Gruvberger.